Pečenje prasića na ražnju je tradicija koja okuplja porodicu i prijatelje, posebno tokom praznika i slava. Ako ne želite da iznajmljujete opremu svaki put, pravljenje sopstvenog ražnja je pametna i dugoročno isplativa odluka.
U nastavku ti donosimo korak po korak uputstvo kako da napraviš funkcionalan ražanj za prasiće u sopstvenoj radionici.
🧰 Potrebni materijali i alat:
Materijali:
- Čelična šipka (min. 2m, Ø 20-25mm) – osovina ražnja
- Ležajevi (2 kom) – za rotaciju šipke
- 2 metalna stuba/postolja (visina oko 50–70cm)
- Zupčanici i lanac (ako se koristi motor)
- Metalne viljuške/igle za fiksiranje mesa
- Motor sa reduktorom (obrtaji: 2–4 u minuti, snaga min. 50W)
- Metalna ploča za motor
- Zavrtanji, šrafovi, navrtke
Alat:
- Brusilica (fleks)
- Zavarivač (aparat za varenje)
- Bušilica
- Ključevi i šrafcigeri
- Zaštitne rukavice i naočare
⚙️ Koraci za izradu ražnja
1. Izrada osnovne konstrukcije
- U zemlji (ili betonu) fiksiraj dva metalna stuba koji će držati osovinu ražnja.
- Na vrh svakog stuba montiraj ležajeve – oni omogućavaju glatku rotaciju.
2. Priprema osovine
- Osovina (šipka) mora biti čvrsta i ravna, idealno dužine 2m ili više.
- Na krajevima napravi izreze za viljuške koje će probosti prasića i držati ga stabilno.
- Na jedan kraj osovine montiraj zupčanik ili direktni prihvat za motor.
3. Montaža motora
- Na stub montiraj metalnu ploču i pričvrsti motor.
- Spoji motor i osovinu pomoću zupčanika i lanca ili direktno (ako koristiš motor sa usporivačem).
- Proveri da se osovina rotira ravnomerno bez zastoja.
4. Fiksiranje mesa
- Viljuške učvrsti zavrtnjima na osovinu.
- Prase probodi kroz centar i učvrsti viljuškama da se ne pomera tokom rotacije.
🔌 Koji motor koristiti?
- Brisač motor od kamiona ili traktora – najčešće rešenje, izdržljiv i spor (oko 3 obrtaja u min).
- Motor od klima uređaja sa reduktorom
- 220V električni motor + reduktor (ako imaš struju u dvorištu)
Motor mora imati veliki obrtni moment (snagu) jer pečeno prase može imati i 20+ kg.
💡 Dodatni saveti
- Oboj konstrukciju farbom otpornom na toplotu i rđu.
- Testiraj rotaciju bez prasića pre prve upotrebe.
- Koristi posudu sa žarom ispod ražnja (ne ispod cele dužine mesa, već bočno, za indirektno pečenje).
🏁 Zaključno
Ako voliš da majstorišeš i uživaš u domaćim slavskim specijalitetima, pravljenje ražnja za pečenje prasića je odličan projekat. Nije skupo, traje godinama i možeš ga koristiti i za jagnjetinu, piletinu ili veće komade mesa.
Za još saveta i domaćih trikova, poseti sekciju „Uradi sam“ na sajtu niskioglasi.in.rs i uštedi novac uz praktična rešenja za domaćinstvo.